FSPUB‎ > ‎[Fără titlu]‎ > ‎

Eveniment: Boris Pahor in dialog cu Negu Djuvara, despre identitate, libertate si democratie

postat 4 nov. 2012, 23:50 de FSP UB   [ actualizat la 4 nov. 2012, 23:55 ]

Joi, 15 noiembrie, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, din Bd. Unirii nr.22, Sala Mare de Conferinţe, va avea loc, începând cu ora 17:30, o dezbatere cu tema « Prin prisma centenarilor: identitate, libertate, democraţie ». Interlocutorul celebrului scriitor sloven Boris Pahor va fi istoricul român Neagu Djuvara. Evenimentul se va deschide cu o expoziţie care va cuprinde volume semnate de Boris Pahor, prezentată de Carmen Muşat, redactor şef al revistei Observator Cultural, în holul Bibliotecii Naţionale, şi este organizat de Ambasada Republicii Slovenia la Bucureşti în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Biblioteca Naţională a României, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Universitatea Bucureşti. Evenimentul este sponsorizat de producătorul de vinuri sloven Santomas, iar partenerii media ai organizatorului sunt revistele Observator Cultural, Dilema Veche, Accente, BeWhere, 24FUN şi Radio France Internationale România. 

BORIS PAHOR

Scriitor sloven, de cetăţenie italiană (n.1913), autor a numeroase romane cu tentă autobiografică, Boris Pahor este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori sloveni contemporani, fiind primul autor sloven nominalizat de două ori la premiul Nobel pentru literatură.

Martor al evenimentelor din Italia fascistă, scriitorul a fost deportat, în 1944, în lagărele naziste din Alsacia (Natzweiler-Struthof) şi Germania (Dachau, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen), aceste experienţe constituind tema predilectică a multora dintre operele sale. Scriitor angajat, Pahor a luptat prin intermediul scrierilor sale împotriva oricărui tip de totalitarism, fie el fascist, nazist sau comunist, primind Legiunea de Onoare după publicarea în Franţa a volumului “Necropola” (“Pèlerin parmi les ombres”), considerat un roman prin excelenţă anti-nazist. Scriitorul a fost distins, în acest an, la Strasbourg, cu medalia de aur a oraşului pentru demnitatea şi consştiinţa sa, manifestate printr-un formidabil devotament faţă de cultura şi limba slovenă.

NEAGU DJUVARA

Istoric, diplomat, filosof, jurnalist şi romancier român, Neagu Djuvara (n. 1916 la Bucureşti, într-o familie de origine aromână), şi-a făcut studiile la Paris, fiind licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în anul 1943, este trimis de Mareşalul Antonescu curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în vederea reluării negocierilor de armistiţiu cu Uniunea Sovietică. Nu mai revine în România până în anul 1990. Volumul „Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944” s-a numărat printre bestsellerurile Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2012. Stabilindu-se în Franţa, şi-a mai susţinut un doctorat în Litere la Sorbona (Paris, 1972), iar în 1987 a obţinut diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris, pentru limba sârbo-croată.

Neagu Djuvara este, în prezent, membru de onoare al Institutului de Istorie “A.D. Xenopol” din Iaşi şi a Institutului de Istorie “N. Iorga” din Bucureşti, autor a numeroase volume autobiografice şi de istorie. A fost decorat în martie 2010 cu « Ordre des arts et Lettres» în grad de Ofiţer, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, E.S. Henri Paul.